Jeg elsker å både nyte og stelle i hagen, og er alltid på jakt etter å skape nye, spennende uterom. Dessuten er det viktig for meg å kunne dyrke egne grønnsaker, bær og krydderurter og spise rett fra jord til munn. Til daglig jobber jeg som landskapsarkitekt i Asplan Viak, mens fritiden i sommerhalvåret blir brukt i hagen. Huset og hagen er fra 1930 og ligger i Skien (sone H3) og er på litt under ett mål. Velkommen inn i min hageverden...
søndag 2. desember 2018
Juleverksted - kranselaging
Det var gøy med juleverksted i drivhuset idag. Mange gamle kranser ble stæsja opp og ble som nye igjen! Noen fikk bare et nytt bånd og noen nye kongler, andre fikk en "total make-over".
onsdag 14. november 2018
Drivhuset blir til...
Kjøkkenhagen er rydda av veien, og kjeglegrana er stamma opp - da er det gjort rom for inntog av et fjongt Juliana drivhus på 13 m2. I det innerste hjørnet vil jeg ha en vinranke, derfor har vi snekret en liten ramme i 40 cm dybde som settes ned før pukk og grus komprimeres. En enkel vann og strømforsyning er gravd ned i hvert sitt varerør for å komme opp i drivhuset i hjørnet nærmest døren. Det er en høydeforskjell på 60-70 cm fra høyeste til laveste punkt. For å slippe å kjøre masser bort fra eiendommen, ble det bestemt at vi lager en fylling isteden for å få en plan flate. Det ble lagt ut grov jernbanepukk 32/64 som ble komprimert. Deretter flere lag med 0/8. Brekke maskin & utleie utførte jobben.
Deretter skulle snekkerne overta for å fundamentere drivhuset. Da skjønte vi at strategien ikke var veldig smart. De måtte nemlig grave 8 hull, 80 cm dype for hånd til 8 stolper som sokkelen skulle festes i. Jordbor nyttet ikke å bruke. Det ble mye tungt ekstra-arbeid. Det hadde sikkert vært enklere å forskalle og støpe en ringmur isteden. Men vi holdt oss til planen...
Når grunnarbeidet først var gjort og sokkelen nøye høydemålt, diagonalmålt, støpt og herdet, så ble drivhuset montert på bare en dag av Tømrer Pawel Jan. 20. august kom jeg hjem fra jobb og drivhuset stod plutselig bare der!
Deretter kunne min jobb begynne med steinlegging både inne i og utenfor drivhuset. Inni ble det lagt store, gamle hjemmelagde betongheller 51,5x56,5 cm som tidligere lå bak garasjen. Kanskje er de helt fra huset var nytt i 1930? En trelem av kebony som lå i kjøkkenhagen fikk ny plass innerst i drivhuset. Her tenker jeg meg en sitteplass. Tre små pallekarmer 60x80 cm står langs den ene langveggen. De skal være i to høyder og fylles med jord. Her blir det dyrking av tomater og diverse annet. De gamle hellene er ikke helt plane, så det ble en utfordring å få til gulvet uten vippende heller. Men iherdig fuging med 0/8, kosting og rugging på hellene, spyling og samme prosess om og om igjen har satt dem godt nå. Jeg ville at gulvet skulle være litt grovt og elsker det rustikke utseende på de gamle hellene.
Vinranken har fått sin plass. Den er dyrket fram fra stikling av Unni Janne Vaagland.
En lyslenke med timer skal lyse opp gjennom vintermånedene. Det er led-lys med varm glød som etterligner glødepærer i utseende. Den er kjøpt samme sted som drivhuset; tilboligen.no
En arbeidsbenk med hylle under har blitt laget av to gamle skapdører som jeg tok vare på fra oppussing i huset. Jeg har brukt 12 store betongsteiner av typen Herregård brunmix mur for å bygge opp mellom de to skapdørene. Steinene ble tidligere brukt til kanting mot en hekk i hagen som ikke lenger finns. Nå er det gjort klart for juleverksted her inne!
søndag 7. oktober 2018
En bekk blir til
En dag fikk jeg veldig god hjelp av flere små hjelpere som blant annet spylte fjellskrenten ren for jordrester med vannslangen. Det ble etterhvert mye vann som vi la merke til samlet seg og rant nedover i hagen. Da ble ideen om å lage en bekk til regnvann født som kunne samle seg i en dam med kulestein på det laveste punktet i hagen. For at vannet skulle kunne renne uten å dra med seg jord og søle fant vi ut at vi kunne bruke de gamle takrennene av plast som vi hadde skifta ut på garasjen. De gikk det nemlig an å klippe opp med hagesaksa!
Planen er at planter og kulesteiner etterhvert skal dekke til slik at ikke kanten på renna synes. Det blir spennende å se hvordan det blir når det gror til til neste år!
Afternoon tea - innvielse av drivhus
Endelig er tiden kommet til en innvielse av drivhuset. Jeg har bakt engelske scones og muffins, og laget smørbrød på engelsk vis. Etasjefat, kanne og lekre kopper har jeg tigget til meg fra mammas rikholdige samling. Fremdeles grønt i hagen men med oktober på kalenderen er det godt med litt ekstra varme på i drivhuset. Gleder meg til mange slike stunder i åra som kommer...
søndag 30. september 2018
Innredning av terrassen
Da har innredningen på terrassen begynt å komme i orden. Vi venter fortsatt på et uttrekkbart langbord som blir 3,3 m langt. Det er på vei...Men her er det vi har: 3,3 m lang benk snekret på stedet som akkurat får plass til våre 6 hageputer som vi hadde fra før. Til motsatt side av langbordet vil vi ha 6 stoler type Costa/Costa bistrot som er kjøpt hos Niche og hentet på deres lager/Showroom på Barkåker. Dette er italienske stoler i polypropylene som jeg synes er utrolig stilige. Jeg har valgt ulike farger og både med og uten armlener. For å kunne oppbevare hageputene på en enklere måte enn å ha de på stuegulvet (som vi har hatt i over ti år!) har vi nå investert i en Keter rockwood 570 l grå putekasse. Nye rosa og grønne uteputer er kjøpt på Skeidar.
lørdag 29. september 2018
Terrassen - steg for steg
Her blir det utvidelse og oppgradering av garasjetak med bod bak garasjen, terrasse på 15 m2 pluss et opphøyd areal bygd rundt en stor tuja, plassbygd benk, et trinn ned fra terrassen og pergola. Arbeidene ble utført av Tømrer Pawel Jan. Alt utført i løpet av ca. 19 arbeidsdager med 1-2 mann i arbeid. Det inkluderte også oppsetting av drivhus. Alt synlig treverk på terrassen er i Kebony, et bærekraftig og vedlikeholdsfritt materiale som er lokalt produsert i Skien. Materialkostnadene for prosjektet ble på ca. 76 000 kr hvorav kostnad for Kebony beløp seg på ca. 35 000 kr av disse. Arbeidene som ble utført kostet oppunder 100 000 kr inkl. mva.
fredag 28. september 2018
søndag 16. september 2018
Studietur til Oxford
Jeg reiste med Asplan Viaks 70 andre landskapsarkitekter på studietur til Oxford i helga! Vi besøkte mange herlige parker! Her er noen highlights:
Tilsåing
Jeg har fått sådd til alle plenarealer, og håper at alt vil rekke å spire nå på høsten. Uansett vil det komme tidligere i gang til våren enn om jeg hadde ventet! Så 5. september sådde jeg foran terrassen, og 15. september var jeg ferdig med å så alle steder. Jeg brukte en plenrulle og en jernrive, og frøene spredde jeg for hånd eller rett fra boksen jeg kjøpte dem i, som hadde en kjekk strø-funksjon. Jeg hadde spreder på de første dagene, men heldigvis kom værgudene meg til unnsetning etterhvert!
onsdag 5. september 2018
Kjøkkenhage - oppgradering
Nå er det klart for den store omveltningen. Farvel gamle kjøkkenhage-kaos. Jeg har ikke stelt så godt med deg de siste åra, og det bærer du preg av, men nå skal det bli annerledes...
Bilde tatt 26. juni
Borte er alt som kan kalles kjøkkenhage. Nå er det blanke ark...
Bilde tatt 5. august
Alle planter oppbevares på nordsiden av huset i alt jeg har av bøtter og kar. De gamle pallekarmene er gitt bort på Finn. Det kom en kar helt fra Drammen for å hente dem! Jeg har investert i nye pallekarmer som er mørkbeiset. De er litt finere synes jeg og i stil med drivhuset, og kanskje er de litt mer holdbare. Med to flinke hjelpere ble alle karmene snekret sammen på null komma svisj! Jeg tror det ble 12 store (120x80) og 8 små (80x60). Alle skal i utgangspunktet stå i to høyder.
Jeg har masse grus 0/8 å ta av, så jeg kan avrette plassene som karmene skal stå på. Noen gamle gjerdepinner er til god hjelp for å markere hvor jeg vil ha kassene.
Når alle karmene er på plass blir de kledd med et lag plast på sidene og så barkduk eller fiberduk i bunn og på sidene. Alt stifter jeg fast med stiftemaskin. Jeg får god hjelp av mamma! Etterpå tar vi en tur i komposten og fisker fram masse kvist og kvast som vi legger i bunn av kassene. Her går også nedfallspærer og annet rask. Så er det den tyngste jobben - og kjøre lass på lass med jord. Jeg tror det gikk 6 trillebårlass med jord i hver av de store kassene.
Krydderplantene står klare for å bli plantet tilbake omtrent på samme plass som jeg så brutalt tok de opp i fra for litt over en måned siden.
Abonner på:
Innlegg (Atom)